Minden, amit a lépcsőkről tudni szeretnél…

Minden, amit a lépcsőkről tudni szeretnél…

Minden, amit a lépcsőkről tudni szeretnél…

A lépcső lehetővé teszi a különböző szintek közötti könnyű és biztonságos közlekedést. Ezt nagyjából mindenki tudja, de nem minden lépcső felel meg a biztonsági előírásoknak. Rengeteg lépcső típus van, amelyet végtelen számú korláttal lehet kombinálni. Ha pedig azt akarod, hogy a lépcső az otthonod kiemelt dizájneleme legyen, akkor szükség lesz profi asztalos mesterre is. Éppen ezért hoztunk egy kis rövid összefoglalót a Hajlított Fa Manufaktúra hasznos írásaiból.

Beltéri vs. kültéri lépcsők

A lépcsők különböző típusai, formák és anyagok szerint csoportosíthatók. A lépcsők két fő kategóriába sorolhatók: belső lépcsők és kültéri lépcsők. A kültéri lépcsőknek ellenállónak kell lenniük az időjárás viszontagságaival szemben, míg a belső lépcsők inkább az esztétikai szempontokra összpontosítanak. A belső lépcsők gyakran készülnek fafajtákból, míg a kültéri lépcsők tartós anyagokból, például acélból vagy betonból készülnek. 

A lépcső szerkezete

A lépcső egy komplex szerkezet, amely több részből áll. Fontos megismerni ezeket a részeket annak érdekében, hogy jobban megértsük a lépcső működését és biztonságos használatát. A lépcső szerkezetének fő részei a következők:

  • Lépcsőfokok
  • Lépcsőkorlát
  • Lépcsőoszlopok – amelyek a lépcsőfokokat és a lépcsőkorlátot összekötik.
  • stb.

Az egyes lépcső elemekről és korlát megoldásokról itt tudsz meg részleteket>>

Minden, amit a lépcsőkről tudni szeretnél…
Minden, amit a lépcsőkről tudni szeretnél…

Lépcsők fajtái – belső lépcső típusok

A lépcsők anyaguk szerinti típusai között megtalálhatók a fa lépcsők, az acél lépcsők, a kő és műkő lépcsők, a beton lépcsők, az üveg lépcsők és a plexi lépcsők.

Stílus szerint:

Modern lépcsők: A modern lépcsők letisztult vonalakkal, egyszerű formákkal és minimalista megjelenéssel rendelkeznek. Gyakran használnak olyan anyagokat, mint az acél, az üveg és a fa, hogy modern és elegáns hatást érjenek el.

Klasszikus lépcsők: A klasszikus lépcsők hagyományos és időtálló megjelenést kölcsönöznek. Jellemzőjük a gazdag faragások, díszítések és görbe vonalak. Általában fából készülnek, és eleganciát sugároznak.

Vintage lépcsők: A vintage lépcsők visszaidézik a múltat és a régi idők stílusát. Jellemzőjük az antik vagy patinás megjelenés, a díszítések és a részletek. Gyakran használnak olyan anyagokat, mint a fa és a réz,  hogy autentikus hangulatot teremtsenek.

Skandináv lépcsők: A skandináv lépcsők a minimalizmus és a természetesség jegyében készülnek. Egyszerű formák, világos színek és természetes anyagok jellemzik őket, például a fa és a fehér festett felületek.

Indusztriális lépcsők: Az ipari stílusú lépcsők esetében gyakran használnak nyers anyagokat, mint az acél, a beton és a fém. Az expozíció és az egyszerűség fontos szerepet játszik, a látható csavarok és csövek pedig jellemzőek lehetnek.

Mediterrán lépcsők: A mediterrán lépcsők a dél-európai területek hangulatát idézik fel. Jellemzőjük a meleg színek, a természetes anyagok, mint a kő és a csempe, valamint a díszítőelemek és a kerámia csempék.

Ezek csak néhány példa a beltéri lépcsők stílusai közül. A Hajlított Fa Manufaktúra szakemberei segíthetnek megervezni és elkészíteni a megfelelő lépcsőt és korlátot az Ön igényeihez és az adott belső tér stílusához illeszkedően.

Minden, amit a lépcsőkről tudni szeretnél…
Minden, amit a lépcsőkről tudni szeretnél…

 Lépcső Kapaszkodók – lépcsőkorlát kézcsúsztatók

Sokszor, amikor valaki kapaszkodót keres, valójában a lépcsőkorlátra gondol. Pedig fontos megérteni, hogy a kapaszkodó és a korlát nem ugyanaz. A kapaszkodó lehet a lépcsőkorlát része vagy különálló falra szerelt elem. 

A beltéri lépcső kapaszkodók lehetőséget kínálnak a stílus és a funkcionalitás kombinálására. A Hajlított Fa Manufaktúra különböző típusú korlátokat és kapaszkodókat készít, amelyek speciálisan belső használatra lettek tervezve. Ezért kiemelten fontos, hogy a kapaszkodók harmonizáljanak a belső tér lakberendezési stílusával

Kapaszkodó profilok – Kézcsúsztatók különböző formában

A Hajlított Fa Manufaktúra számos formában készít kapaszkodókat. A klasszikus „omega” profil például ideális választás, mivel kényelmes fogást biztosít. Ez a mélyedés a kéz természetes elmozdulását követi a lépcsőn való közlekedés során.

Egy modern belső térhez azonban kevésbé illik az „omega” profil, inkább a kör-, ellipszis- és szögletes keresztmetszetű kapaszkodók ajánlottak. Az alábbi ábrán néhány példát láthatunk a végtelen változatosságból.

Lépcső, korlát és bútor témában rengeteg dolgot megtudhatsz, ha elolvasod a következő írásokat is:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük