Kertészkedés kezdő lépései

KKertészkedés kezdő lépései

A kertészkedés nagyszerű kikapcsolódást és szabadidős tevékenységet jelenthet. A kertészkedésre számos módja van, így lehetősége van kipróbálni és megtalálni a neki leginkább tetsző tevékenységet.

A kertészkedés lehet egy kis virágos kertek, zöldség- és gyümölcsös kert, vagy akár egy kerti tó építése is.

A kertészkedés során fontos, hogy tudja, milyen fajta növényeket telepít, és milyen körülményeket igényelnek a növekedéshez és fejlődéshez.

Ajánlom, hogy olvasson el néhány kertészkedési könyvet, vagy keresse fel a helyi kertészetet, ahol segítenek és tanácsot adnak az Ön számára ideális növények és körülmények kiválasztásában. Nézzük mire kell figyelni és mit kell számbavenni a kezdetekkor.

Kertészkedés kezdő lépései, feladatai

Milyen terveket kell készíteni?

A kerttervezés folyamatának első lépéseként érdemes elkészítenie egy tervet a kertjéről. A tervezés során figyelembe kell vennie a következőket:

 1. A kert mérete: Milyen méretű kerttel rendelkezik, és mennyi hely áll rendelkezésére a kertészkedéshez?
 2. A talaj minősége: Milyen talajtípus található a kertjében, és milyen növényeket lehet telepíteni rá?
 3. Napfény: Milyen napfényviszonyokat biztosít a kertje? Milyen növényeknek van szükségük több napfényre, és melyeknek kevesebbre?
 4. Domborzat: A kertjének milyen a domborzata? A meredek domboldalak nehezebben karbantarthatóak, mint a sík területek.
 5. Csapadék: Milyen mennyiségű csapadék esik a kertjében? Milyen növényeknek van szükségük több csapadékra, és melyeknek kevesebbre?
 6. Tervezett használat: Mit szeretne a kertjében csinálni? Szeretne zöldségeket termeszteni, virágokat nevelni, vagy csak pihenni a kertjében?
 7. Stílus: Milyen stílusú kertet szeretne? Formális, informális, mediterrán, japán, vagy egyéb?
 8. Költségvetés: Milyen költségvetéssel rendelkezik a kertjének tervezésére és karbantartására?

Az összes fenti tényező alapján készítsen egy rajzot a kertjéről, amely tartalmazza a kertjének jelenlegi állapotát, a tervezett átalakításokat és a telepíteni kívánt növényeket. Amikor elkészült a terve, akkor kezdheti el a kertjének kialakítását

Milyen szerszámokra van szükség?

A kertészkedéshez szükséges szerszámok függnek attól, hogy milyen típusú kertészkedést tervez. Általánosságban a következő szerszámokra lesz szüksége:

 1. Ásó: Az ásó segítségével ásni és ásni lehet a talajt a növények ültetéséhez és átültetéséhez.
 2. Kapa: A kapa segítségével tudja kapálni a talajt, és eltávolítani a gyomokat.
 3. Fűnyíró: A fűnyíróval tudja nyírni a füvet és a bokrokat a kertjében.
 4. Kerti olló: A kerti ollóval tudja vágni a növényeket és a virágokat.
 5. Kerti locsoló: A kerti locsolóval tudja locsolni a növényeket és a füvet.
 6. Kerti gereblye: A kerti gereblye segítségével tudja összegyűjteni a leveleket és a trágyát a kertjében.
 7. Kerti kés: A kerti kés segítségével tudja vágni a növényeket és a virágokat.
 8. Kerti kefe: A kerti kefe segítségével tudja tisztítani a kerti szerszámokat és a cipőjét.

Az Önnek szükséges szerszámok függhetnek attól, hogy milyen típusú kertészkedést tervez, és milyen kert méretű. A kertészkedés kezdőknek ajánlott, hogy először csak a legfontosabb szerszámokat vásárolják meg, és amint tapasztalatot szereznek, akkor vásárolhatnak további szerszámokat.

KKertészkedés kezdő lépései
KKertészkedés kezdő lépései

Kell-e valamilyen különleges öltözet a kertészkedéshez?

Nem szükséges különleges öltözet a kertészkedéshez, de fontos, hogy megfelelő ruházatot viseljen, ami védi a testét a kerti munkák során.

 1. Cipő: A kertészkedéshez ajánlott vízálló, zárt talpú cipőt viselni, hogy megvédje a lábát a talajban található kártevőktől és a nedvességtől.
 2. Nadrág: Ajánlott hosszú nadrágot viselni, hogy megvédje a lábát a kerti munkák során.
 3. Póló: Ajánlott hosszú ujjú pólót viselni, hogy megvédje a bőrét a napfénytől és a kerti munkák során található kártevőktől.
 4. Kesztyű: Ajánlott kesztyűt viselni, hogy megvédje a kezét a kerti munkák során található kártevőktől és a sérülésektől.
 5. Sisak: Ha fát vág vagy nagyobb projekteket végez a kertben, akkor szükséges egy védősisak viselése a fej védelmére.

6.Védőszemüveg: Ha kémiai anyagokat használ a kertjében, akkor ajánlott védőszemüveget viselni, hogy megvédje a szemét.

Az Önnek szükséges öltözet függ attól, hogy milyen típusú kertészkedést tervez és mely időjárási körülményeket kell szem előtt tartani, de mindig jó, ha kényelmes és megfelelő védelmet nyújtó ruházatot visel.

Milyen növényeket ültessek?

Az, hogy milyen növényeket ültet, függ a kertjének méretétől, talajminőségétől, napfényviszonyaitól és az Ön által kívánt használattól.

 1. Zöldségkert: Ha zöldségeket szeretne termeszteni a kertjében, akkor ajánlott olyan zöldségeket ültetni, mint a paradicsom, paprika, uborka, padlizsán, cukkini, sárgarépa, cékla, és káposzta.
 2. Virágkert: Ha virágokat szeretne nevelni a kertjében, akkor ajánlott olyan virágokat ültetni, mint a petúniák, gerberák, margaréták, dáliák, és hortenziák.
 3. Gyümölcsfák: Ha gyümölcsfákat szeretne ültetni a kertjében, akkor ajánlott olyan fákat ültetni, mint a cseresznye, alma, körte, barack, és szilva.
 4. Dísznövények: Ha dísznövényeket szeretne ültetni a kertjében, akkor ajánlott olyan növényeket ültetni, mint az ibolyát, fátyolfüvet, hagymás növényeket, és a bambuszt.
 5. Fűszernövények: Ha fűszernövényeket szeretne ültetni a kertjében, akkor ajánlott olyan növényeket ültetni, mint a bazsalikom, petrezselyem, oregánó, rozmaring, és a tárkony.

Az ültetni kívánt növények kiválasztásánál fontos, hogy figyelembe vegye a kertjének talajminőségét, napfényviszonyait, és az időjárási körülményeket. Érdemes a helyi kertészetekben tanácsot kérni, hogy melyik növény illik a legjobban a kertjébe és melyik növény állja a legjobban a helyi klímát.

KKertészkedés kezdő lépései
KKertészkedés kezdő lépései

Összefoglalva

 1. A kertészkedés remek kikapcsolódást és szabadidős tevékenységet jelent.
 2. A kertészkedés segít a stressz oldásában és a koncentráció fejlesztésében.
 3. A kertészkedés segít a természettel való kapcsolatot erősíteni és segít a fenntarthatósági tudatosság növelésében.
 4. A kertészkedés segít a fizikai egészség javításában, mivel a kerti munkák jó testmozgást jelentenek.
 5. A kertészkedés lehetőséget ad a saját termesztett zöldségek és gyümölcsök fogyasztására, ami egészségesebb és ízletesebb lehet, mint a boltban vásárolt termékek.
 6. A kertészkedés lehetőséget ad arra, hogy saját maga termelje meg az ételeit, ami jelentősen csökkentheti a háztartás költségeit.
 7. A kertészkedés lehetőséget ad a kreativitás kibontakoztatására, mivel a kerttervezés és a növények összeállítása számos lehetőséget kínál.
 8. A kertészkedés segít a környezetvédelemben, mivel a saját termesztett növények segítenek csökkenteni a szállítás során keletkező károsanyagokat.
 9. A kertészkedés lehetőséget ad a család és barátokkal való együtt töltött időre, amikor együtt dolgoznak a kertben.
 10. A kertészkedés remek lehetőséget nyújt a tanulásra és az új dolgok megtanulására, mivel a kertészkedés során sokféle tudást szerezhet a növények termesztéséről, a környezetvédelemről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük